Így építsen szakszerű oltóvíztárolót!

Akik gazdálkodási tevékenységet folytatnak, kötelesek gondoskodni az általuk működtetett létesítmények oltóvíz-ellátásáról. Az oltóvizet szolgáltathatja a közműhálózat is, de előfordulhat, hogy a szolgáltató nem tud megfelelő mennyiségű és nyomású vizet biztosítani. Ebben az esetben meg kell oldani az oltóvíz tárolását! Ám, hogyan is kell kinéznie egy oltóvíztárolónak és milyen előírásoknak kell megfelelnie? Összegyűjtöttünk minden hasznos információt oltóvíz-témában!

Minden plusz méterrel nő az anyagi kár

Talán a legfontosabb kritérium, amelyet szem előtt kell tartanunk az oltóvíztároló helyének kijelölésekor, hogy olyan területet válasszunk, amely tűzoltóautóval jól megközelíthető és ahol az oltóvíz a tárolóból akadálytalanul kiemelhető. Emellett elengedhetetlen, hogy a tároló a védendő épülettől ne legyen 200 méternél távolabb! Értelemszerűen ezt a távolságot a megközelítési útvonalon kell lemérni. Nem tűnik nagy dolognak, ha 50 vagy 100 méterrel hosszabb ez az út, de higgyük el, hogy vészhelyzetben minden feleslegesen megtett méter és az emiatti többlet kár tízezer forintokban számítható!

Minden víz oltóvíz?

A víz évezredek óta segíti az emberiséget a tűz megfékezésében, jelenleg is a leggyakrabban használható tűzoltási anyagnak számít. Oltóvízként több forrást is figyelembe vehetünk, például a hűtőtorony vízmedencéjének vízmennyiségét vagy a település közüzemi vízművének víztárolójában tűzoltási célra biztosított vízmennyiségét is, ha azokon a tűzoltóság járműveinek csatlakozására megfelelő vízkivételi lehetőség van kiépítve.

Tartály, medence, dísztó – számtalan tárolási lehetőség

Oltóvizet tárolhatunk tartályban, illetve medencében is, amelyek lehetnek föld alattiak vagy felettiek is, készülhetnek acéllemezből vagy vasbetonból, továbbá szivattyúval vagy szívócsonkkal vannak ellátva. Fontos viszont, hogy mindegyik esetben teljesülnie kell a kritériumnak, miszerint a víztárolónak legalább 30 m3–nyi víz befogadására alkalmasnak kell lennie, és az alja a talajszinthez képest 7 méternél nem helyezkedhet el mélyebben!

Ha tároljuk, szívnunk is tudni kell!

A 100 m3 alatti önálló víztározókat legalább egy szívócsővezetékkel el kell látni! Az ennél nagyobb tározókat pedig 100 m3-ként egy újabbal. Így tehát, ha például 370 m3-es oltóvíz tárolót építünk, ehhez gondoskodnunk kell 4 darab szívócsonkról is. Ezeket ráadásul legalább 5 méterre kell elhelyeznünk egymástól. A szívóvezeték belső átmérőjének el kell érnie a NA 100 értéket, továbbá alsó végződésénél szűrővel, felső vízszintes irányú végződésénél pedig szabványos A jelű (NA 100) csonkkapoccsal és kupakkapoccsal kell rendelkeznie. A szívócsonk-csatlakozó helyét minden esetben vízszintesen, a talajszinttől 0,8 – 1,2 méter magasságban kell kialakítanunk!