Hogyan kerülhetjük el, hogy napelemeink tűzvédelmi rizikóvá váljanak? – 2. rész

Korábban írtunk már a napelemeknél használatos AC-oldali leválasztásról, valamint arról, milyen tényezőkre érdemes figyelni a DC-oldal esetében. Mivel a DC-oldal rejt több hibalehetőséget, foglalkozzunk kicsit részletesebben a védekezési lehetőségekkel!

A távlekapcsolás tudománya

Először is tisztázzuk, mit kell tudnia egy DC leválasztónak. Olyan készülék legyen, amely legalább szakaszoló-kapcsoló (terhelés-szakaszoló) és távlekapcsolási funkcióval rendelkezik! Amennyiben rendelkezünk távlekapcsolóval, az alábbi módok szerint kell elhelyeznünk annak helyét:

1. Amennyiben az épületben található tűzoltósági vezérlő tabló (TVT), akkor a távlekapcsolást erről a tablóról kell megvalósítani.
2. Ha nincs TVT, a távlekapcsolási helynek az épület vagy épületrész bejáratának közelében kell lennie, esetleg a bejárattal azonos szinten, attól 15 méternél nem messzebb, kezelhető módon és magasságban.
3. Amennyiben lakóegységhez rendelt napelemes rendszerrel rendelkezünk, a PV távlekapcsolási helyet az előírásoknak megfelelően kialakított fogyasztásmérőnél helyezhetjük el.
4. Lakáscélú épületek esetében még az is elfogadható, ha a PV távlekapcsolási helyet az épület vagy épületrész előírásoknak megfelelően kialakított fogyasztásmérőjénél helyezzük el.
5. Fontos, hogy az AC-oldali tűzeseti főkapcsoló lekapcsolásával megvalósuljon a DC-oldali tűzeseti főkapcsoló működése is, külön készülék alkalmazása nélkül!

A védelem neve: Tűzvédelmi kábelcsatorna

Elkerülhetjük, hogy a DC-oldali vezetékek mechanikai sérülése, illetve egyéb károsodása tüzet okozzon, vagy segítse a tűz terjedését az épületben, ha az épületen belüli DC-oldali vezetékszakaszt tűzvédelmi kábelcsatornában helyezzük el. (Fontos megjegyezni, hogy ez nem helyettesíti a DC-oldali lekapcsolást!) Érdemes így eljárni oktatási, gyógyászati és egyéb tömegtartózkodásra alkalmas építményekben.

A megfelelő tűzvédelmi kábelcsatorna ismérvei: olyan gyári elemekből került összeállításra, amelyek kifejezetten kábelek elhelyezésére szolgálnak, továbbá igazolt (legalább 30 perc) a belső tűzhatással szembeni ellenálló képessége.

Egyéb védekezési módok

Az eddig említetteken kívül gondoskodhatunk egyéb módon is a megelőzésről. Például védekezhetünk mikroinverterekkel szerelt PV panelekkel is, illetve használhatunk PV panel DC/DC teljesítményoptimalizáló rendszereket is.

A figyelmeztetést nem lehet túlzásba vinni!

Abban az esetben, ha nem oldható meg teljes egészében a lekapcsolás lehetősége, mindenképpen figyelmeztetést kell kihelyezni! Például: „NAPELEM LEKAPCSOLÁSAKOR IS FESZÜLTSÉG ALATT MARADÓ DC-VEZETÉK”. Ugyanígy szükséges jelölni a tűzeseti távlekapcsolás helyét: „Napelemes rendszer tűzeseti DC-lekapcsoló”.

Bízza ránk! A Magyar Tűzvédelem nagy szakmai múlttal rendelkező munkatársai naprakészek a napelemeket érintő tűzvédelmi jogszabályok és szabványok terén. Tanácsainkkal segítünk biztonságossá tenni rendszerét. Kérjen árajánlatot!

Magyar Tűzvédelem