Tűzvédelmi szakvizsga

Tűzvédelmi szakvizsgára van szüksége? Egy néhány órás oktatást követően még aznap kézbe kaphatja bizonyítványát!

A Belügyminisztérium rendelete szigorúan meghatározza, hogy bizonyos tűzveszéllyel járó munkaköröket tilos tűzvédelmi szakvizsga nélkül ellátni. Erre azért van szükség, hogy a dolgozók a munkakörükkel kapcsolatos tűzvédelmi ismereteket még időben megismerjék, megelőzzék a bajt, veszélyes feladataikat rutinszerűen végezzék.

Eredményes vizsga kedvező áron

Oktatóink több évtizedes tapasztalata, és folyamatos továbbképzése a garancia az oktatás minőségére és hatékonyságára. Az eredményes vizsgák aránya nálunk 100%, így ha figyel az oktatáson, biztos, hogy sikeresen veszi majd az akadályokat.

A célunk az, hogy a vizsga letétele minél hatékonyabb és egyszerűbb legyen. A színvonalas és jó hangulatú oktatást még aznap követi az írásbeli tesztlap kitöltése, így néhány óra alatt kézbe kaphatja a bizonyítványát!

A tűzvédelmi szakvizsgáink az ország egész területén elérhetőek. Budapest, Debrecen, Kecskemét, Szolnok, Budaörs, Tiszaújváros és Miskolc rendszeresen adnak helyszínt az előre meghirdetett vizsganapoknak, de emellett segítünk egyedi felkészítések szervezésében is az ország bármely pontján.

A tűzvédelmi szakvizsga komplett lebonyolítását Magyarországon a legkedvezményesebb áron, mindössze bruttó 30 000 Ft-ért biztosítjuk. A naprakész tananyag, a felkészítő oktatás, a vizsgáztatás és a bizonyítvány díja természetesen mind benne van az árban. Nálunk nincsenek rejtett költségek.

Miért minket válasszon?

 • 100% a sikeres vizsgák aránya.
 • Magyarországon a legolcsóbban.
 • Nálunk nincsenek rejtett költségek.
 • Gyors és egyszerű jelentkezés.
 • Folyamatosan naprakész tananyag.
 • Gyakorlati szemléletű, színvonalas szakmai oktatás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyibe kerül a tűzvédelmi szakvizsga?

Az előre meghirdetett tanfolyamainkon való részvétel egységesen 30 000 Ft / vizsgatípus. Tehát ha Ön például egyszerre 3 foglalkozási ágból szeretne tűzvédelmi szakvizsga bizonyítványt szerezni, a tanfolyam és a vizsgák együttes költsége 3 X 30 000 Ft, azaz 90 000 Ft-ba fog kerülni.

A fenti összeg mentes az ÁFA alól.

5 fő feletti létszám esetén lehetőség van kihelyezett felkészítést és vizsgáztatást igényelni, mely kedvezményes díjszabás alapján történik. Kérjen egyedi árajánlatot!


Egy nap alatt megszerezhető a bizonyítvány?

Igen! A néhány órás felkészítő tanfolyamot rögtön követi az írásbeli vizsga, melynek során foglalkozási áganként egy-egy tesztlapot kell kitölteni. A tesztlap kitöltése kb. 10 percet vesz igénybe.

Sőt, egy nap alatt több foglalkozási ághoz is megszerezhető a tűzvédelmi szakvizsga bizonyítvány.


Meddig tart a tűzvédelmi szakvizsga?

A vizsga típusától függően néhány órás felkészítő tanfolyammal kell számolni.

Az írásbeli vizsga (tesztlap kitöltése) kb. 10 percet vesz igénybe.

Az előre meghirdetett napokon – vizsgatípustól függően – általában 14:00 vagy 16:00 órakor érnek véget a vizsgák.


Nekem is szükségem van tűzvédelmi szakvizsgára?

Mindenkinek kell rendelkezni ilyen bizonyítvánnyal, aki a 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet 1. mellékletében meghatározott foglalkozási ágak és munkakörök bármelyikét végzi, valamint azoknak, akik az 1-9., és 12-13. pontban meghatározott tevékenységet végzők munkáját közvetlenül irányítják.

  1. Hegesztők és az építőipari tevékenység során nyílt lánggal járó munkát végzők.
  2. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagoknak bármely időpontban 300 kg tömegmennyiséget meghaladó mennyiségű tárolását vagy 100 kg tömegmennyiséget meghaladó mennyiségű ipari vagy szolgáltatás körébe tartozó feldolgozását, technológiai felhasználását végzők.
  3. Éghető gáz lefejtését, töltését, kiszolgálását, továbbá autógáz kiszolgálását végzők.
  4. Tűzgátló, füstgátló nyílászáró-szerkezetek beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők.
  5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők.
  6. Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők, anyag- és termékgyártás-vezetők.
  7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők.
  8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők.
  9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők.
  10. Beépített tűzjelző berendezéseket tervezők, a kivitelezésért felelős műszaki vezetők, valamint az üzembe helyező mérnökök.
  11. Beépített tűzoltó berendezéseket tervezők, a kivitelezésért felelős műszaki vezetők, valamint az üzembe helyező mérnökök.
  12. Tűzállóságot növelő bevonati rendszerek alkalmazását, karbantartását végzők.
  13. Beépített hő- és füstelvezető rendszerek telepítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők.
  14. Erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálatát végzők.
  15. Tűzgátló tömítések beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők.
  16. Tűzállóságot növelő burkolatok beépítését, karbantartását végzők.

Miért van rá szükség?

A meghatározott foglalkozási ágak és munkakörök naprakész tűzvédelmi ismereteket igényelnek. A szakvizsga, illetőleg az azt megelőző tanfolyam, konzultáció ennek a tudásnak a megszerzésében segít.


Meddig érvényes a bizonyítvány?

A kiállítás napjától számított 5 évig lesz érvényes a tűzvédelmi szakvizsga bizonyítvány.


Büntetés jár érte, ha nincs?

A 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet szerint a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett tevékenység érvényes tűzvédelmi szakvizsga nélküli végzése, közvetlen irányítása miatt 50-500 ezer forintig terjedő tűzvédelmi bírságot szab ki a tűzvédelmi hatóság. A tűzvédelmi bírság kiszabása kötelező.
A tűzvédelmi hatóság ugyanakkor azt a munkavállalót, aki a munkakörével kapcsolatos tűzvédelmi előírásokat nem ismeri, a szükséges ismeretek megszerzéséig az ott folytatott tevékenységtől eltiltja. A munkavégzés következtében bekövetkezett esetleges személyi sérülés, haláleset esetén induló büntetőeljárásban súlyosbító tényezőkét vehetik figyelembe az előírt tűzvédelmi szakvizsga hiányát.


Mit kell tennem vele később?

A tűzvédelmi szakvizsga bizonyítványt eredetben vagy másolatban a munkavégzés során magánál kell tartania, és azt kérésre a munkát elrendelőnek vagy a tűzvédelmi hatóságnak be kell tudni mutatnia.


Milyen előképzettség szükséges?

A hegesztők és az építőipari tevékenység során nyílt lánggal járó munkát végzők (1. foglalkozási ág), az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagoknak bármely időpontban 300 kg tömegmennyiséget meghaladó mennyiségű tárolását vagy 100 kg tömegmennyiséget meghaladó mennyiségű ipari vagy szolgáltatás körébe tartozó feldolgozását, technológiai felhasználását végzők (2. foglalkozási ág) és az éghető gáz lefejtését, töltését, kiszolgálását, továbbá autógáz kiszolgálását végzők (3. foglalkozási ág) esetében nincs előképzettségre vonatkozó követelmény.

Tűzgátló, füstgátló nyílászáró-szerkezetek beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők (4. foglalkozási ág), tűzállóságot növelő bevonati rendszerek alkalmazását, karbantartását végzők (12. foglalkozási ág), beépített hő- és füstelvezető rendszerek telepítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők (13. foglalkozási ág), tűzgátló tömítések beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők (15. foglalkozási ág) és tűzállóságot növelő burkolatok beépítését, karbantartását végzők (16. foglalkozási ág) esetében legalább az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő műszaki vagy építőipari vagy tűzvédelmi eszköz- és rendszerszerelő, karbantartó szakképesítés vagy érettségi.