A tűzvédelmi szakvizsga nem csak egy papírt ad, hanem annál sokkal többet!

A tűzvédelmi szakvizsga azt bizonyítja, hogy az elméleti tudás mellett hasznos gyakorlati ismereteket is szerzett a bizonyítvány tulajdonosa, és baj esetén sem esik kétségbe, hanem el tudja látni a feladatát. Nézzük, szüksége van-e rá önnek is, és ha igen, hogyan, milyen feltételekkel szerezheti meg.

Nekem is kell tűzvédelmi szakvizsga?

Magyarországon összesen 16 olyan foglalkozás létezik, amely tűzvédelmi szempontból kiemelt jelentőséggel bír, így a tevékenység végzéséhez tűzvédelmi szakvizsga meglétét írja elő a Belügyminisztérium rendelete. Ha nem tudja biztosan, hogy szüksége van-e rá, akkor pillantson rá a 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet 1. mellékletére, ahol részletesen fel vannak sorolva, hogy milyen foglalkozási ágakban, és munkakörök szerinti tevékenységekben kötelező a képesítés megszerzése. De nézzük a teljes listát:

 • 1. Hegesztők és az építőipari tevékenység során nyílt lánggal járó munkát végzők.
 • 2. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagoknak bármely időpontban 300 kg tömegmennyiséget meghaladó mennyiségű tárolását vagy 100 kg tömegmennyiséget meghaladó mennyiségű ipari vagy szolgáltatás körébe tartozó feldolgozását, technológiai felhasználását végzők.
 • 3. Éghető gáz lefejtését, töltését, kiszolgálását, továbbá autógáz kiszolgálását végzők.
 • 4. Tűzgátló, füstgátló nyílászáró-szerkezetek beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők.
 • 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők.
 • 6. Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők, anyag- és termékgyártás-vezetők.
 • 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők.
 • 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők.
 • 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők.
 • 10. Beépített tűzjelző berendezéseket tervezők, a kivitelezésért felelős műszaki vezetők, valamint az üzembe helyező mérnökök.
 • 11. Beépített tűzoltó berendezéseket tervezők, a kivitelezésért felelős műszaki vezetők, valamint az üzembe helyező mérnökök.
 • 12. Tűzállóságot növelő bevonati rendszerek alkalmazását, karbantartását végzők.
 • 13. Beépített hő- és füstelvezető rendszerek telepítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők.
 • 14. Erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálatát végzők.
 • 15. Tűzgátló tömítések beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők.
 • 16. Tűzállóságot növelő burkolatok beépítését, karbantartását végzők.

Amennyiben az Ön, vagy a munkavállalóinak foglalkozási köre is szerepel a fentebb felsoroltak között, a bizonyítvány megszerzése nem kívánságműsor, hanem kötelező. Mivel az előző években többször is változott a követelmény, érdemes szemmel tartani a frissülő jogszabályt.

A munkát irányítónak is!

Tudta, hogy akkor is szüksége van a tűzvédelmi szakvizsga letételére, ha a foglalkozása alapján ugyan közvetlenül nem lenne erre köteles, de olyan személy irányítását végzi, akinek viszont igen? Ilyenkor építésvezetőként, csoportvezetőként, esetleg cégvezetőként is bizonyítványt kell szereznie.

Mi történik a vizsgát megelőző tanfolyamon?

A tűzvédelmi szakvizsgán mindig a legaktuálisabb tűzvédelmi előírások és jogszabályok szerepelnek. Ezek a felkészítő tanfolyam nélkül nem biztos, hogy első olvasásra érthetőek, pláne nem mondható el, hogy szakszerűen lehetne teljesíteni őket.

A tanfolyam előtti napokban minden jelentkező e-mailben oktatási segédanyagot kap, és biztos lehet benne, hogy az igazodik a szakvizsga típusához, törzsanyagához. A felkészült előadóknak köszönhetően az oktatáson szakszerű és aktuális ismereteket sajátíthat el mindenki. Kötelező rajta részt venni, mivel csak így nyílik mód az azt követő szakvizsga teljesítésére.

A vizsga menete

A vizsga egy 30 kérdéses írásbeli tesztlap kitöltéséből áll. A kérdésekhez 3-3 válaszlehetőség tartozik, melyek közül a vizsgázónak ki kell választania a megfelelő választ.

Amennyiben a tesztlap kitöltésével 90%-ot meghaladó értékelést kap, akkor a vizsga sikeresnek minősül. Amennyiben azonban az értékelés 50% alatti, a vizsgát sikertelennek kell elkönyvelni. Ha 50-89% közötti, akkor a vizsgázónak egy egyszerű szóbeli kiegészítést kell tennie.

Mi bizonyítja a tűzvédelmi szakvizsga sikeres letételét?

Egyszerű a válasz: a kézhez kapott tűzvédelmi szakvizsga bizonyítvány, mely egyedi nyilvántartási számmal bekerül a hatóság adatbázisába is. A sikeres szakvizsgáról szóló bizonyítvány a megszerzés napjától számított 5 évig érvényes.

Hogy ne történjen baj!

Ne higgye, hogy titokban lehet tartani a tűzvédelmi szakvizsga hiányát! A baj bármikor megtörténhet, és ugyan egy tűzesetig nem biztos, hogy fény derül a turpisságra, azaz a hiányzó papírra, de ekkor már súlyos következményei lesznek.

Emellett a tűzvédelmi szakvizsgához kötött munkaköröket a Katasztrófavédelem rendszeresen ellenőrzi. Ha az derül ki az ellenőrzés során, hogy az adott dolgozó nem végzi megfelelően a munkáját, akkor a tűzvédelmi hatóság a bizonyítványt bevonhatja, és tűzvédelmi bírság kiszabása mellett újra vizsgára kötelezheti a dolgozót. Az új bizonyítvány megszerzésének időpontjáig a munkavállaló nem dolgozhat az adott munkakörben.

Jelentkezzen hozzánk tűzvédelmi szakvizsgára, tegyen eredményes vizsgát, és szerezzen tűzvédelmi szakvizsga bizonyítványt. Ne feledje, nálunk 100% a sikeres és eredményes vizsgák aránya! Jelentkezzen most!

Magyar Tűzvédelem