Tűzgátló festékek: mikor, mit, hogyan?

A tűzvédelmi festékekkel dolgozó szakemberek számára fontos, hogy tisztában legyenek a munka során előforduló speciális anyagok tulajdonságaival, védelmi képességeivel és felhasználhatóságuk feltételeivel. Természetesen nem mindegy, mikor és mit alkalmazunk, az meg persze különösen nem, hogy – példának okáért – acél- vagy faszerkezetet kívánunk-e e ellátni tűzvédelemmel. Ez a cikk most bemutatja az egyes épületszerkezetekre megfelelően alkalmazható bevonatokat és más anyagokat, illetve alkalmazásukat is.

1. Mit kell tudnunk a fa tűzvédelméről?

Azt nyilván felesleges hangsúlyozni, hogy tűzvédelmi szempontból mindig a fa lesz a legveszélyeztetettebb anyag, amely a legszigorúbb tűzmegelőzési szabályokat és a legnagyobb mértékű odafigyelést kívánja.

Arra már sok helyen kitértünk, hogy épületek tervezésénél, később építésénél minden esetben a legelsők között kell megfelelni a szigorú tűzvédelmi szabályoknak, többek között eleve meg kell akadályozni a lehetséges tűz terjedését, elő kell segíteni a szellőzést, valamint a tűzoltás, szükség esetén a mentés minél könnyebb és gyorsabb lebonyolítását. A tervezés és építés fázisában azonban további megelőző intézkedéseket tehetünk tűzálló festékek és bevonatok alkalmazásával, melyből most néhány példát be is mutatunk.

Bevonatnak nevezzük azt az anyagot, mely egy alapanyagra – jelen esetben ez legyen a fa – rádolgozott, több bevonóanyag együttes rétege. A több rétegű bevonatokat bevonó szerkezetnek is nevezhetjük, összetétele folyadéktól paszta-szerű állagig bármilyen lehet – alkalmazása a tűzvédelmi tervező által lefektetett követelményektől függ.

Faanyag esetében kiemelt hőmérsékleten, vagyis 130°C-on vagy afelett égő szerkezetnél a bevonat képes elbomlani, ezzel egyidőben finom pórusú, mégis vastag és homogén habréteget képez, mely kiemelten hosszú ideig képes megvédeni a fát a hőhatástól.


Létezik olyan szigetelés, mely 100-as expanziós faktorral dolgozik: ez azt jelenti, hogy pl. a száraz réteget 0,2 mm-es darabjából két cm-es habréteg fejlődik, elősegítve a faszerkezet belső rétegének és statikai tulajdonságainak megóvását.

Természetesen nem csak habréteggel védekezhetünk a tűz ellen: más szigetelőanyagok, például egy egyszerű lakk vagy festék is képes a tűzvédelemre oly módon, hogy eleve tartalmaznak pigmenteket, töltőanyagokat, illetve nedvesítő ágenseket és diszpergálókat is – ezeket mind hatékonyan vethetjük be a tűzmegelőzésben.

Nagyon fontos azonban, hogy a faszerkezetet vagy burkolatot védő megelőző-anyagnak képesnek kell lennie elvégezni a „munkáját” nedves körülmények között is: páradús környezetben sem válhat le, és olyan pontos mértékben kell tartalmaznia a különböző komponenseket, hogy azok valóban ellenálljanak a tűz veszélyének.

2. Az acél építőanyagok tűzvédelme

Az acél önmagában nem rendelkezik magas határértékkel a terjedő tűzzel szemben. A kezeletlen acélszerkezet tűz hatására 15 perc alatt összeroskad, így ügyelni kell arra, hogy a bevonatok komponensei ezt az időt minél inkább feltornázzák.

Ahogy a fa esetében, az acélnál is gondolkozhatunk tűzvédő festékek és más bevonatok használatán. Először azonban tisztázni kell a munkavégzés előtt, hogy az acélelem pontosan hol helyezkedik el: nem mindegy ugyanis, hogy kül- vagy beltéri acélelemről van-e szó. A bevonatok használata bár hasznos, de figyelni kell arra, hogy a komponensek csak olyanok lehetnek, melyek nem rontják más, az acélelemhez közel lévő bevonatok „eredményességét”.

Szerencsére a választék itt sem kicsi, lássunk néhányat.

habosodó festék: Normál állapotában ez a megoldás talán a legesztétikusabb mind közül. Ha a habosodó festék reakcióba lép az égés során felszabaduló hővel, egyfajta képzeletbeli pajzsot képezve csökkenti a felület tűzterhelését.
habarcs jellegű bevonat: Kevésbé esztétikus megoldás, így leginkább olyan helyeken alkalmazzák (gépészeti terekben), amik nincsenek szem előtt. A habarcs komponensei szintén növelik a tűznek ellenálló időt.

A tűzgátló bevonatok alkalmazása esetén mindig kérdezzük meg a viszonteladót, járjunk utána a gyártó által kiadott termékismertetőben, hogy melyik elemet hova és milyen mennyiségben használjuk. Ugyanígy a viszonteladónál kérjük el a tűzvédelmi teljesítménynyilatkozatokat is, melynek csatolása követelmény a használatbavételi eljárás során.

Összegzés

A tűzgátló bevonatok nem csak hogy jó szolgálatot tehetnek az épületszerkezetek, és így az építmények tűzvédelménél, de sok esetben elkerülhetetlen az alkalmazásuk, pontosan a jogszabályi követelmények miatt.

Tűzgátló festékekkel dolgozik? Akkor tegye le a tűzvédelmi szakvizsgáját, és ha ezzel megvan, akkor indulhat a munka. Egy néhány órás oktatást követően még aznap kézbe kapja bizonyítványát! A naprakész tananyag, a kiemelkedően színvonalas és hasznos oktatás mellett a tűzvédelmi szakvizsga komplett lebonyolítását Magyarországon a legkedvezményesebb áron biztosítjuk. Jelentkezzen most!

Author's imageMagyar Tűzvédelem