Hogyan kerülhetjük el, hogy napelemeink tűzvédelmi rizikóvá váljanak? – 1. rész

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság részletesen foglalkozik a napelemekkel és azok tűzvédelmi fontosságával a „Tűzvédelmi Műszaki Irányelv” (TVMI) című kiadványban. A szöveg nem könnyű, de mi most igyekszünk érthetően és egyértelműen összefoglalni a leglényegesebb tűzvédelmi tudnivalókat azok számára, akik napelemet készülnek telepíteni, vagy esetleg már rendelkeznek is napelemekkel.

A napelem AC-oldalán

Kezdjük az AC-oldallal, mivel ez az „egyszerűbb”. Aki az előírt szabványoknak megfelelő inverterrel rendelkezik, azoknak különösebb dolguk nincs AC-oldalon, mivel az ilyenfajta inverter olyan belső védelemmel rendelkezik, amely a (közcélú, tápoldali AC) villamos hálózat kikapcsolásakor automatikusan leválasztja az invertert az AC-hálózatról. Amennyiben viszont szigetüzemben működő PV-rendszerrel rendelkezünk (kivétel az egységben működő PV-modul-inverter-akkumulátor-fogyasztó összeállítás), külön gondoskodni kell az AC-oldali lekapcsolásról!

DC oldalon már összetettebb a helyzet

A napelemes rendszer DC-oldali lekapcsolása azért kiemelten fontos, mert az épületben kialakult tűz során ezzel lehet kivédeni az áramütést és a vezetéken keresztüli újragyulladás kockázatát. Több lehetőségünk van a DC-oldali áramütés és gyújtóhatás kockázatának csökkentésére (megfelelő vezetékek kiválasztása, tűzvédelmi kábelcsatorna beiktatása, épületen kívüli kiépítés stb.), de fontos tudni, hogy a napelemes rendszerek DC-oldali feszültségmentesítése teljes mértékben nem valósítható meg, valamennyi feszültség még lekapcsolt állapotban is marad bennük!
Sok esetben elkerülhetetlen, hogy a DC-oldalon leválasztást helyezzünk el. Ez történhet épületen kívüli és belüli kábelszakaszon is, de fontos, hogy mindig az előírásoknak megfelelően kerüljön kialakításra, hiszen csak így biztosítható annak hatékonysága!

A DC-oldali leválasztás lehetőségeivel bővebben foglalkozunk következő cikkünkben!

Megéri figyelmeztetni!

Fontos, hogy minden olyan tényezőt jelöljünk, amely a napelem tűzvédelmét érinti. Ilyen például az is, hogy napelemes rendszer található az épületben! Erre az épület főbejáratánál, a tűzvédelmi kapcsolótáblán kell figyelmeztetést elhelyezni!

Bízza ránk! A Magyar Tűzvédelem nagy szakmai múlttal rendelkező munkatársai naprakészek a napelemeket érintő tűzvédelmi jogszabályok és szabványok terén. Tanácsainkkal segítünk biztonságossá tenni rendszerét. Kérjen árajánlatot!

Magyar Tűzvédelem