Kell-e tűzvédelmi szakvizsga a gázüzemű targonca vezetőjének?

Számos logisztikai és ipari cég üzemeltet Magyarországon gázüzemű targoncákat. Ezért sem meglepő, hogy gyakran előforduló kérdésként merül fel a tűzvédelmi szakvizsgák szervezése kapcsán, hogy a gázüzemű targonca vezetőjének meg kell-e szereznie a 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet 1. mellékletében szereplő, az Éghető gáz lefejtését, töltését, kiszolgálását, továbbá autógáz kiszolgálását végzők részére szóló 3. foglalkozási ág bizonyítványát?

Egyes oktatásszervező cégek szerint igen, ugyanis amikor a targoncavezető személy éppen kicseréli a jármű meghajtását biztosító gázpalackot (a teli palackot magához veszi a zárt tárolóhelyről, az üreset pedig a speciális szabályokat betartva elhelyezi ott), akkor az kimeríti az éghető gáz kiszolgálásának fogalmát. A jogszabály 2011-es hatályba lépésekor ez az értelmezési mód gyorsan körbe is szaladt a személyügyes hírlevelektől kezdve egészen a tűz- és munkavédelmi vállalkozások honlapjáig. Arról nem is beszélve, hogy a tűzvédelmi szakvizsgák szervezésével foglalkozó cégek még ma is reklámozzák ezt az álláspontot…

Szerencsére azonban a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kiadott időközben (közel 10 éve!) egy szakmai állásfoglalást, amelyben tisztázzák, hogy akik a targonca üzemanyag palackjának (tartályának) cseréjét is végzik, nem kötelezettek tűzvédelmi szakvizsga bizonyítvány megszerzésére, mivel ez a munkakör, foglalkozási ág nincs felsorolva a BM rendelet 1. mellékletében.

Ők is kiemelik viszont, hogy ezzel egy időben meg kell vizsgálni, hogy a tárolt robbanásveszélyes anyagok (gázpalackok) mennyisége a tárolás helyén bármely időpontban meghaladja-e a 300 kilogrammot. Ha igen, akkor a tárolóba belépő munkavállalóknak a robbanásveszélyes anyagok tárolását végzőknek előírt 2. számú tűzvédelmi szakvizsga bizonyítvány megszerzése szükséges!